EY VATANDAŞ HEM OY AT HEM DE TWEET

 

Belediye başkanları Facebook’ta ve Twitter’da pek faaller. Nereye gitseler, ne yapsalar sosyal medyadan duyuruyorlar. Cep telefonlarıyla çektikleri fotoğrafları sayfalarına yüklüyor, altına da yorum yapıyorlar: “Şantiyeleri geziyoruz, kahveyi ziyaret ettik, açılış yaptık…” 18-03-2012 ZAMAN

Van depreminin olduğu gün akşamüzeri Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün cep telefonu çalar. Arayan Almanya’daki kız kardeşidir. Heyecanla, “Neredesin?” diye sorar, Öztürk’ün “belediyeden çıkıyorum.” cevabı üzerine, “Çıkma, millet oraya geliyor.” der. Çünkü sosyal medya, özellikle Twitter inliyordur. Yüzlerce insan Van için topladıkları yardım malzemelerini belediyelere götürmek için sözleşmiştir. Berlin’den Twitter’ı takip eden kız kardeşinin uyarısı üzerine başkan hazırlık yapmaya başlar. Bir saat sonra ellerinde paketleriyle yüzlerce kişi belediyeye gelir. Öztürk: “Yüzlerce insan yardım getiriyor, bir kısmı paketliyor, bir kısmı TIR’lara yüklüyordu. Hepsi gönüllüydü. Şahit olduğum bu manzaraya şaşıp kalmıştım.” Gece 11 gibi koli biter. Başkan, “Tamam sabah devam ederiz.” diye düşünürken, gönüllülerin Twitter’a “koliler bitti” diye yazması üzerine belediyeye adeta koli yağar. Öztürk, “Bu kadar hızlı şekilde koordine olunmasına hayran kaldım. Felaket anlarında Türk halkı yara sarmaya alışık. Hiç tereddüt etmeden nesi varsa getirip verir. Ama Van depreminde sosyal medyanın gücünü gördük.” diyor. Öztürk, hemen kendine bir Twitter hesabı açar. Şimdi sosyal medyayı en iyi kullanan başkanlardan. Twitter’dan yazıştığı sanal arkadaşlarıyla buluşup kahve içiyor, onların şikayetlerine anında cevap veriyor. Sadece Öztürk değil bugün İstanbul’daki belediye başkanlarının hemen hemen hepsinin Twitter hesabı var. Ne yapsalar nereye gitseler Twitter’a yazıyorlar. Hatta fotoğrafını kendi cep telefonuyla çekip gönderiyorlar. Sanal arkadaşları da bu fotoğrafları beğeniyor ve yorum yazıyor.

Twitter’ın en popüler başkanı: Melih Gökçek

Hiç şüphesiz Twitter ve Facebook’u belediye başkanları arasında popülerleştiren Melik Gökçek oldu. Halka her gece bir saatliğine Twitter’da görüşmek için randevu veren Gökçek, buradan gelen her soruya cevap veriyor, siyasi açıklamalar yapıyor. Köşe yazarlarına laf (tweet) atıyordu. Gökçek belli periyotlarla Twitter arkadaşlarıyla da görüşüyor. Onlarla yemek yiyor. Gökçek için bir dönem sık sık yaptığı basın toplantılarının yerini Twitter aldı. Belediye başkanları da sosyal paylaşım sitelerini çok fazla yer alamadıkları medya yerine kullanıyor. Hizmetlerini, siyasi düşüncelerini ve her türlü faaliyetlerini buradan hedef kitlelerine ulaştırabiliyorlar. Seçmenleriyle daha kolay iletişim kurma imkanı buluyorlar. Onlara oy atanlara onlar da tweet atıyor.

 

Halkla chatleşiyorduk şimdi tweetleşiyoruz.Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, büyük kentlerdeki belediye başkanlarının iletişim araçlarının hepsini kullanması gerektiğini düşünüyor. Sebebini şöyle açıklıyor: “Anadolu’nun bir ili veya ilçesinde olsanız yurttaşlarla iletişim kurmak çok daha rahattır. Bir yerel gazeteyle veya radyoyla daha küçükse bire bir el sıkmayla iletişim kurulabilir. İstanbul gibi ulusal medyanın bulunduğu bir yerde medyada yer almanız mümkün olmuyor. İstanbul’un izleyici-okuyucu kitlesi de ulusal medyayı takip ediyor. 2001 yılına kadar halk günü yaptık. Fakat son zamanlarda insanlar belediyeyle ilgili sorunlarla gelmiyordu. Kişisel ve sosyal sorunlar konuşulur olmuştu. O sırada belediye internet kullanmaya başlamıştı. Biz de internet aracılığıyla chat yapmaya başladık. Çarşamba günleri, iki-üç saat başkan yardımcıları ve müdürlerle bilgisayar başına geçiyorduk, yurttaşların sorularını cevaplıyorduk. 2 yıl kadar devam etti.” Sonunda sosyal medyayı kullanmaya başlayan başkan, Twitter’ın çok faydasını görüyormuş. Öztürk, siyasileri de buradan takip ediyor.

Sosyal medyada halk beni, ben de belediyeyi takip ediyorum.Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Facebook ve Twitter’ı aktif olarak kullanıyor. Günlük programını, nerede ne yaptığını buradan duyuruyor. Fotoğraflar çekip Twitter’dan paylaşıyor. Başkan, Zeytinburnu ahalisinin sosyal medyayı belediyeyi denetlemede kullandığını söylüyor. Gördükleri, duydukları aksaklıkları buradan hemen Aydın’a haber veriyorlar. Aydın, sosyal medyayı sadece vatadaşlarla görüşmek için değil belediye kurumlarının çalışmalarını takip etmek için de kullanıyor. Belediyenin her kurumunun Twitter hesabı var. Günlük programlarını ve gün içindeki faaliyetlerini buradan duyuruyorlar. Belediye bürokratik yazışmalarının hepsini dijital ortamda yapıyor. Dolayısıyla belediyede olmasa da her türlü resmi yazışmayı görebiliyor, cep telefonundan onaylayabiliyor.

Köşe yazarlarını sosyal medyadan takip ediyorum.Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, sosyal medyayı hem Üsküdarlılarla iletişim kurmak hem de güncel haberleri, köşe yazarlarını takip etmek için kullanıyor. Kara, sosyal medyanın kendisi için en önemli yanının, hizmetlerinin vatandaşta meydana getirdiği etkiyi ölçebilmesi olduğunu söylüyor. Birçok siyasetçiyi ve belediye başkanını da takip ediyor. Sadece iş hayatıyla ilgili değil, onların ve vatandaşların özel günlerini de bu sayede kaçırmıyormuş. Kara’nın sıkı takipçilerinden biri de büyük oğlu Salih. Facebook ve Twitter’daki eleştirileri evde espri konusu yapıyormuş. Hatta başkanın cevaplamayı unuttuğu mesajları hatırlatıyormuş.

Facebook, Twitter bizim yerel medyamız oldu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, 2007’den beri Facebook’ta. O zamanlar belediye başkanı değilmiş. Şimdi 5 bin arkadaşı var. Facebook’tan kendisine gelen mesajları mutlaka cevaplandırdığını söylüyor. Işıklar: “Sosyal medyayı sorun çözme konusunda açık bir platform olarak görüyorum. Halk günlerinde herkesi bir yerde topluyoruz. Bir doktorun 450 kişiyi aynı anda muayene etmesi gibi bir şey. Özelini açamıyor dolayısıyla.” diyor. Başkan, Twitter’ın çok zaman aldığını, Facebook’u daha randımanlı kullanabildiğini söylüyor. Şimdi sosyal medyadan yayın yapacakları bir Silivri televizyonu kuruyorlarmış. Yaptıklarının ulusal basında yer almamasından dolayı vatandaşa sosyal medyadan ulaşacaklarmış. Işıklar, Twitter’dan siyasileri yakından takip ediyormuş. Anlık haberleri de buradan alıyormuş.

Bu yazı 2012, dosya haber, GÜLİZAR BAKİ, HABERLERİM, popüler kültür kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.