VE AKADEMİ ARABESKTEN UTANMIYOR

Ferdi Tayfur, Arabesk söyleyen üniversite öğrencilerine, "Siz arabesk söylediniz ben de gitarla şarkı söyleyeyim" dedi ve İspanyol sanatçılara taş çıkartan bir gitar resitali yaptı.

Ferdi Tayfur, Arabesk söyleyen üniversite öğrencilerine, “Siz arabesk söylediniz ben de gitarla şarkı söyleyeyim” dedi ve İspanyol sanatçılara taş çıkartan bir gitar resitali yaptı.

Geçtiğimiz çarşamba akşamı Sabancı Üniversitesi ilginç bir konsere ev sahipliği yaptı. Üniversite öğrencileri klasikleşmiş arabesk şarkılardan oluşan bir konser verdi. ZAMAN / 6 MAYIS 2006

Sabancı Üniversitesi öğrencileri Arabesk şarkıları Arabesk'e uygun bir tarzda takım elbise ile söyledi.

Sabancı Üniversitesi öğrencileri Arabesk şarkıları Arabesk’e uygun bir tarzda takım elbise ile söyledi.

Söyleyenler öğrenci, dinleyenler öğrenci, öğrencilerin arasında salonun ortalarında bir yere oturan Ferdi Tayfur ise heyecanlı. Çünkü yıllarca minibüs müziği olarak elitist bir aşağılamaya maruz kalan arabesk ‘bu şarkıları dinlediklerini ve sevdiklerini itiraf eden’ üniversiteli öğrenciler tarafından itibar görüyordu. Sabancı Üniversitesi’nden mezun Kemal Arslan’ın sanat yönetmenliğini ve solistliğini yaptığı konserde diğer solistler ise üniversitenin farklı bölümlerinde okuyan Kerim Gürkan, Tuğçe Şahin ve Yusuf Öztürk’tü. Dinleyici koltuklarındaki öğrenciler ise şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti. Arabesk’i üniversiteye sokan bu öğrencilerin kurduğu Arabesk Müzik Kulübü Müzikus, sırf arabesk şarkılar söylemek için bir araya gelmemiş. Arabesk söyleyerek dayatmaları protesto ediyorlar. Arabeskin ötekileştirilmesinin ve aşağılanmasının sebebinin Türk modernleşmesinin dayattığı kimliğe uymaması olarak anlatıyorlar. Kemal Arslan, eleştirenlerin arabeskin müzik yapısı, sözleri ve kalitesiyle ilgilenmediğini, olumsuz kanıların sebebinin ise nereden ortaya çıktığıyla ilgili olduğunu söylüyor. Müzikus’un kurucularından öğrenci kaynakları sorumlusu Turgay Oğur, doğu ve halk kaynaklı arabeskin bu sebeple seçkinciler tarafından iyi ya da kötü olmasına bakılmadan dışlanıldığını söylüyor. Kemal Arslan arabeske verdikleri desteğin sınırsız olmadığının da altını çiziyor. Çünkü her şeyde olduğu gibi ticarî meta olan arabeskte de yozlaşma yaşanmıştı. Özellikle de 1980 sonrası. Bu anlamda klasik arabesk şarkıları, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gibi isimler onların ilgi alanına giriyor.

Sabanci universitesinde arabesk konserine ferdi Tayfur da katildi.

Müzikus’un ortaya çıkmasının sebebi ise birkaç popçunun klasik arabesk şarkılara yaptıkları remikslerin çok sevilmesi, kendini entel ve arabesk dinlemekten kaçınanlar olarak tanımlayanların gittiği kafelerde, barlarda, dinlediği radyolarda hit olması. Bunun üzerine arabeski irdelemeye başlamışlar. Ve fark etmişler ki pop, rock olsun Türkiye’de bir şarkının ya da şarkıcının tutması için arabeskten esinlenmesi gerekiyor. Son dönem genç ve popüler rockçıların parçaları arabesk sound’una kaçıyor. Kemal Arslan, popun arabeskin kulağı küpeli, saçları jöleli yaramaz çocuğu olduğunu söylüyor. Ezilen, dışlanan sınıfın müziği cazın da arabeskle benzer bir tarihi olduğunu hatırlatıp “Cazda da olduğu gibi arabeski de elitlere de mi dinletmeye çalışıyorsunuz?” diye soruyoruz. Arslan, “Onu popçular yapıyor. Bir arabesk şarkının remiksini yapıp en popüler mekanlarda çaldırıyorlar. O anlamda sınıf atlatmaya ihtiyacı yok.” diyor.

Ferdi Tayfur, çocukken Sabancılar'ın tarlasında ırgatlık yapmış.

Sabancı’nın tarlasında ırgatlık yaptı, sahnesinde arabesk söyledi

“İtiraf Ediyoruz Biz Bu Şarkıları Seviyoruz II” adlı konserin ilki geçtiğimiz yıl Orhan Gencebay’ın katılımı ile yapılmıştı. Bu yıl Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin arabesk konserinin onur konuğu Ferdi Tayfur’du. Solistlerden Kemal Arslan’ın davetiyle sahneye bir şarkı söylemek için çıkan Ferdi Tayfur, “Bu entelektüel ortamda tabiî ki okurum.” diyerek söze başladı. Arabesk şarkıları sevdiklerini bu konserlerle itiraf eden öğrencilere “Yürekli olmak ne güzel. Doğru bildiğinizi çekinmeden yapın çocuklar.” dedi. Konsere onur konuğu olarak çağrılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Tayfur, “Kadercilik derler. Bu konserin en keyifli yanı Sabancı Üniversitesi’nde olması. Adana Ceyhan’da Sabancılara ait bir Mısırlı Çiftliği vardır. Ben çocukluğumda o çiftlikte ırgatlık yapıyordum. Şimdi buradayım. Sabancıların tarlasından üniversitesine… Kader bu değil mi?” dedi.

Bu yazı 2006, HABERLERİM, popüler kültür kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.