AYNI DİLİN ÇOCUKLARIYIZ BİZ

Türkçe Olimpiyatları’na katılmak için 120 ülkeden 750 çocuk ülkemize geliyor. Yoğun ilgi çekeceğe benzeyen programda Antepli Richard, baklavanın kerametini anlatacak. Kırgız çocuklar ise Türkçe ‘one munite’ diyecek. Türkçeleriyle kendi ülkelerinde büyük beğeni toplayan, arkadaşlarının çektiği videoları internette izlenme rekoru kıran çocukları siz de izlemeye doyamayacaksınız. 15-05-2010 ZAMAN

Türkçe Olimpiyatları’nın bu yılki sloganı, “Aynı dili konuşuyoruz”. 120 ülkeden gelen 750 çocuk, Türkçelerini konuşturmak için 26 Mayıs’ta Kızılcahamam Asya Termal Köyü’ne yerleşecek. Bazıları aynı gün Dolmabahçe’de yapılacak olan açılış programı için İstanbul’da olacak. Her geçen yıl ilginin ve katılımın arttığı Türkçe Olimpiyatları, yoğun ilgi sebebiyle İstanbul ve Ankara dışında 12 şehre de yayılıyor.

Türkçe şölenine katılmak için 10 bini aşkın dünya çocuğu kendi ülkesinde jüri önüne çıktı. Türkiye’de şarkı finali daha çok dikkat çekse de Olimpiyatlar’da deneme ve konuşma dallarında da çekişmeli elemeler yaşanıyor. 6. Türkçe Olimpiyatları’nın deneme dalında birinci olan Belgradlı Radosav Mikiç, ileri seviyedeki Türkçesi sayesinde madalya kazanmıştı. Mikiç, ülkesinde Türkoloji bölümü okuyordu. Osmanlıcası da çok iyi olan Mikiç, ileride Osmanlıca dersler vermek istiyor. Hedefi, profesör olmak.

Kenyalı Richard’dan baklavanın kerameti

8. Türkçe Olimpiyatları’nın yoğun ilgi çekecek öğrencilerinden biri de Richard Tamre. Kenyalı Richard’ın videoları sosyal paylaşım sitelerinde “Antepli Richard” adıyla yayınlanıyor ve izlenme rekoru kırıyor. Türkçe öğretmeni Antepli olduğundan Tamre, bol bol baklava yemiş. Olimpiyatlarda da baklava yemenin inceliklerini, ‘baklava’nın kerameti’ni anlatacak. Kara kıtanın Türkçe konuşan kara çocuğu, “Kara Üzüm Habbesi” şarkısı eşliğinde sahneye çıkacak.

Yine Kırgız öğrencilerin “one munite” skeci, Kırgızistan elemelerinde olduğu gibi Türkiye’de de çok beğeni toplayacağa benziyor. Çekik gözlü Kırgız öğrencinin, “Sayın jüri üyeleri benden yaşlısınız, sesiniz yüksek çıkıyor, bu, olimpiyatların haklı gururunu yaşamanızdandır.” sözleri, Kırgızistan’da yoğun alkış almıştı.

İlk Türkçe Olimpiyatı’na lise öğrencisi olarak katılan Kırgız Aida Şemenova, iki yıldır Türkçe öğretmeni olarak, olimpiyatlara yetiştirdiği öğrencilerini getiriyor. 9 Eylül Üniversitesi Türk Dili bölümünü bitiren Şemenova’nın geçen yıl olimpiyatlarda dil bilgisi kategorisinde dünya 4.sü olan öğrencisi Aygerim Bakıt, ülkesinde Türkoloji bölümünde okuyor. Şemenova hoca, bu yıl Çolpon Cakşılık ile olimpiyatlar için Türkiye’ye geliyor. Hedefleri birincilik.

Türkçe Olimpiyatları’na katılamayacağını öğrenince günlerce ağladı

Meryem Segna, 11 yaşında, Afrika’nın muhteşem bir doğaya ve harika plajlarına sahip ülkesi Gabon’da yaşıyor. Geçen yıl Türkçe Olimpiyatları’na katılan Meryem, Türkçeyi ve Türkiye’yi çok seviyor. Evde annesine Türkçe selam veriyor. Her gittiği yerde Türkiye’yi anlatıyor. Annesi, Meryem’in odası için “küçük bir Türkiye” diyor. Daha kapısında “Hoş geldiniz” yazısı asılı. Duvarlar, Türkiye’de çektirdiği fotoğraflarla dolu. Odasını, olimpiyatlar sırasında tanıştığı başka ülkelerden Türkçe sevdalılarının verdiği hediyeler süslüyor. Ailesi ise Antalya’dan ev almak için internetten araştırma yapıyor. Çünkü kızları Türkiye’de okumak istiyor. Ailesi Antalya’da ev bakıyor ama o, Ankara’yı çok seviyor. Kardeşleri Amerika’da üniversite eğitimi gören Meryem, Ankara’da tıp okumayı hayal ediyor.

Meryem’in yaşı küçük ama birçok ülkeyi gezmiş, Amerika’da çok şehir görmüş. Ama en çok Türkiye’yi sevmiş. İnternetten sürekli Türkiye’ye dair sitelere giriyor, fotoğraflarına bakıyor. Ülkemizin en çok insanlarını sevmiş, bir de sebze ve meyvelerini. “Türkiye’nin en çok neyini sevdin?” sorusuna hemen cevap veremiyor. Çünkü gördüğü her şeyi sıralıyor, birbirinden ayırt edemiyor. Dondurmayı da çok sevdiğini söylüyor. Kendi deyimiyle dondurmaya “âşık” olmuş.

Meryem, 8. Türkçe Olimpiyatları’na katılamayacağını öğrenince günlerce ağlamış. Öğretmenleri Türkiye’yi gezdirme sözü verince ancak susmuş.

***

Olimpiyatların jüri üyeleri arasında sürpriz bir isim, Ali Taran var.Taran, jüri olmanın yanında olimpiyatların reklam filmini de hazırlıyor. Türkçeye hizmet etmek için bu organizasyonda yer almak istediğini söyleyen Taran, “Çorbada benim de tuzum olsun.” diyor.

Geçen yıl olimpiyat öğrencilerini programında ağırlayan Pınar Altuğ, “Eve gider gitmez kumandayı elime alıyor, televizyonun karşısına geçiyorum. Zap yaparak bu çocukları arıyorum. İzlemekten büyük keyif duyuyorum.” diyor.

8. Türkçe Olimpiyatları’nda neler olacak?

İstanbul-Ankara ve İzmir havaalanları dış hatlar terminalinde Türkçe Olimpiyatları fotoğraf sergisi açılacak.

29–30 Mayıs tarihlerinde Ankara Altınpark’ta kültür şöleni yapılacak. 120 ülkenin stant açacağı şöleni, geçen yıl 300 bin kişi ziyaret etmişti. Anadolu’nun dört bir tarafından ve hatta yakın ülkelerden Bulgaristan’dan, Suriye’den insanlar, çocuklarla fotoğraf çektirmek için Altınpark’a akın etmişti. Bu kültür şöleni, katılımcı ülkelerin de çok önemsediği bir organizasyon. Grönland Başbakanı, Türkçe Olimpiyatları’na gelecek olan Jane Huusum’la görüşmüş. Başarı dileklerinin ardından ülkelerinin tanıtımı için önemli bir görev üstlendiğini söylemiş.

Geçen yıl Erzurum’da yapılan programda civar illerden de yoğun katılım olunca izdiham yaşanmıştı. Bu sebeple 8. Türkçe Olimpiyatları için geçen yıl 9 olan etkinlik yapılan şehir sayısı 13’e çıkarıldı. Samsun, Malatya, Trabzon ve Manisa, yoğun talep üzerine ilk kez etkinlik yapılacak diğer iller.

Halk oyunları gösterilerine yoğun ilgi ve talep olunca komite, olimpiyatlara halk oyunları kategorisini de ekledi. Halk oyunları yarışmasının finali 31 Mayıs’ta saat 21.00’de Bursa’da yapılacak.

Şiir finali 3 Haziran’da Konya’da.

Trabzon etkinliği 28 Mayıs’ta.

Samsun etkinliği 30 Mayıs Pazar günü.

İstanbul’da açılış programı ve şarkı finalinin (1 Haziran) yanı sıra 2 Haziran’da da etkinlik yapılacak.

Malatya’da etkinlikler 2 Haziran’da.

Kayseri etkinlikleri 7 Haziran’da.

İzmir programı 6 Haziran’da

Erzurum, Gaziantep, Antalya ve Manisa etkinlikleri 7 Haziran’da.

K.Maraş etkinlikleri 8 Haziran’da.

Kapanış programı 9 Haziran’da İstanbul’da.

Bu yazı 2010, dosya haber, HABERLERİM kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.